HTML

vasuTTamblog

Ez a blog a régi BTTB-s időkben és az új Tillig-es időkben gyüjtött modelljeimet, a tervezett, de valószínűleg soha el nem készülő terepasztalom és az ezekkel kapcsolatos dolgaim bejegyzéseit tartalmazza, nem egészen időrendben.... Ennyi legyen is elég. :) Remélem azért lesz akinek ad új ismereteket és tanul is belőle.

Friss topikok

Elmélkedés a vasútmodellezésről - 2

2010.01.03. 11:02 gaTTeros

Nehéz feladat kategóriákba sorolni a modellezőket, mivel ahány ember, annyiféle karakter és annyiféle képpen viszonyul a modellezéshez.

Azért megpróbálom.  :)

A GYŰJTŐK

A GYŰJTŐ leginkább arra koncentrál, hogy minnél több, teljesebb, esetleg különlegesebb modell(ek) kerüljenek a birtokába... Ezeket azután rendszerint dobozokban, jobb esetben vitrinben tartja. Néha előveszi, porolgatja, babusgatja, esetleg  frizirozza. Számítógép mániások felteszik a GYÜJTEMÉNY képeit az internetre. Olyan elvetemült GYŰJTŐT is ismerek aki még meg is járatja néha a modelllt!!!

A MODELL ÉPÍTŐK

A  MODELL ÉPÍTŐK nem elégszenek meg a gyűjtéssel. Valami mást, újabbat szeretnének. Ezért vagy gyári, esetleg kisszériás modell átalakításával hoznak létre új modell-t, vagy saját 'gyártásban'. Az építéshez és átalakításhoz több modellezési területen is sok ismerettel kell rendelkezni (pl. rézmaratás, műgyanta öntés, festés, elektronikai ismeretek, stb.) A MODELL ÉPÍTŐ általában nehezen áll szóba más MODELL ÉPÍTŐ-vel....

A TEREPASZTAL ÉPITŐK

(szerkesztés alatt)

 

A JÁTSZÓK

Előszeretettel járatják a különféle mozdonyokat és szerelvényeket a maguk, vagy más által épített pályán, esetleg terepasztalon.Tevékenységük legtöbbször vagy abban csúcsosodik ki, hogy minnél több szerelvényt tudjanak mozgásban tartani egy adott pályán, vagy hogy minnél élethűbben játszák el az 'igazi' vasútüzemet.

A KERESKEDŐK

(szerkesztés alatt)

 

A SZAKÉRTŐK

A SZAKÉRTŐK a vasútmodellezés egyes területeinek géniuszai! Általában saját maguk 'nevezik ki' önmagukat szakértőnek. :) Akit más ismer el SZAKÉRTŐ-nek az már tényleg közelít az igazi SZAKÉRTŐ-höz. A SZAKÉRTŐ-et általában egy-egy témában tartják nyilván. Pl. van rézmaratási, műgyantanta öntési, digitális modellezési, stb. SZAKÉRTŐ.

A SZAKÍRÓK

A SZAKÍRÓK azok akik tollat ragadva stílusosan le is irják a szakirodalomba, hogy mi is történik ma a vasútmodellezésben. A SZAKÍRÓK általában azon SZAKÉRTŐ-kből kerülnek ki, akik úgy gondolják, hogy szépen, érthetően le tudják írni azt, amit saját maguk, vagy mások meg is tudnak csinálni.....

Ezek a kategóriak - mint minden az életben - nem kizárólagosan és önösen léteznek, hanem egyéneneként változóan keveredve az egyéniségben.

HA VALAKI TUD MÉG VALAMILYEN ÁLTALAN NEM ISMERT KATEGÓRIÁRÓL, SZÍVESEN VESZEK - A VASÚTMODELLEZŐ TÁRSADALOM NEVÉBEN - BÁRMILYEN KRITIKÁT ÉS KIEGÉSZÍTÉST!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttamblog.blog.hu/api/trackback/id/tr31641382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása