HTML

vasuTTamblog

Ez a blog a régi BTTB-s időkben és az új Tillig-es időkben gyüjtött modelljeimet, a tervezett, de valószínűleg soha el nem készülő terepasztalom és az ezekkel kapcsolatos dolgaim bejegyzéseit tartalmazza, nem egészen időrendben.... Ennyi legyen is elég. :) Remélem azért lesz akinek ad új ismereteket és tanul is belőle.

Friss topikok

A pályaépítésről - 1

2010.01.01. 18:34 gaTTeros

Tudomásom szerint TT méretben ma kis hazánkban három elterjedt sínrendszer létezik.

  • A régi jó Berliner TT Bahn rövidítve BTTB (még Zeuke alapokon) sínrendszer un. 'kalapsín' vagy más néven U profil

           

  • Tillig modell sínrendszer más néven I sín

        

  • Tillig ágyazatos sínrendszer

 

 Persze ezen kívül még létezik 1:120-ban többféle rendszer, de ezek nálunk nem terjedtek el.

 A BTTB és a Tillig modellsín rendszer egy közdarabbal egyszerűen összekapcsolható, habár a két rendszer geometriája nagyban különbözik. A BTTB gyári fix hosszúságú és görbületű elemei-től való eltérés csak nagyon nehezen vagy sehogysem kivitelezhető.

A Tillig modellsín rendszer már rendelkezik un. flexi sínnel is, amely bizonyos határok között tetszőleges geometriát (hossz és ivsugár) biztosít, ezáltal nagyobb rugalmasságot biztosít főleg a terepasztal építésnél.

 Ha most vágsz bele a modellezésbe akkor a régi BTTB alapú sínrendszert már nem igazán ajánlom (legfeljebb ha 'örökölted' és kitűnő állapotban van, de azt is csak analóg pályához).

A másik kettő közül a modell sín talán inkább terepasztalra való. Minden esetre szilárd alapot igényel. Puha alapra való fektetéskor (pl. padlószőnyegen való összerakás és játék, különféle geometriai és koszolódási problémák léphetnek fel főleg hosszabb távon, ami a szerelvények kocsijainak szétakadását és a váltók megbizhatatlan működését eredményezheti).

Ezt többé kevésbé kiköszöböli az ágyazatos modellsín, amivel padlószőnyegen is remekül lehet játszani. Nagy hátránya viszont hogy a pályagoemetria sokkal korlátozottabb, mivel a kapható sínelemek típusválasztéka korlátozott, valamint az ára.

Gyakorlott modellezők külön saját vagy gyári készítésü aljazatra, szál sínből majdnem tetszőleges geometriájú pályát építhetnek.

 A Tillig modellsín pályaelemek geometriájából a Tillig katalógusban vagy itt és itt találsz képeket.

Persze kaphatók kész pályaterv füzetek is, pl. ez itt:

Többek között megvásárolható a vasutmodell.com on-line áruházban (is).

Alapműnek számít TT-ből a "Helyes vágányon a TT vasúttal" című BTTB kiadvány. Néha fellelhető a VATERÁ-n vagy antikváriumban. Elektronikus formában megtalálható itt.

Sok hasznos dolog tanulható meg belőle. Ajánlom figyelmedbe! :)

Régi BTTB-s pályaterv füzetek elektronikus formában itt és itt találhatók. Ezek azonban német nyelvűek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttamblog.blog.hu/api/trackback/id/tr101637648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása